Costa Concordia, ser mörkt ut för kapten Scehettino.

En påminnelse om Costa Concordia då en slutgiltig dom närmar sig.

Den italienska kustbevaknings officer som beodrade Costa Concordias kapten Francesco Scehettino att " komma tillbaka till skeppet " i ett telefonsamtal som spelades in nästan en timme efter att fartyget styrde upp på grund, vittnade i rätten och intygar att hundratals människor fortfarande var ombord på kryssningsfartyget när Schettino flydde i en livbåt .

I ett telefonsamtal som släpptes i dagarna efter katastrofen kan man höra hur den italienska kustbevakningens Räddningsledare Gregorio De Falco ursinnigt skriker på Schettino att komma tillbaka ombord på det kantrade fartyget och samordna ett räddningsteam, något som Schettino vägrar att göra.

De Falco säger "Gå ombord! Det är en order! "  "Schettio Du måste fortsätta undsättning. "

Schettino svarar . " Men du är medveten om det är mörkt och vi kan inte se något ? "

De Falco säger. " Och vad vill du göra då? åka tillbaka hem!?, Schettino? "

De Falco vittnade inför en domstol att kustbevakningen hade kännedom om att hundratals fortfarande var ombord på fartyget när kaptenen flydde i en livbåt.
Domstolen hörde de inspelade telefonsamtal mellan De Falco och Schettino, blandannat i vilken Schettino säger till De Falco att ca 10 personer är kvar ombord.

Francesco Schettino är anklagad för dråp ,övergivande av fartyget,
Det 114.000 tons fartyg som hade fler än 4000 passagerare och besättningsmän ombord, gick på grund utanför ön Giglio den 13 januari 2012 och 32 personer avled.

Om de befinns skyldiga , kunde Schettino möta upp till 20 års fängelse .

Se även: Scehettio vill ha tillbaka jobbet!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter