"Tempelriddarna" Tjänar stora pengar i Mexiko.

När ledarna för Mexiko och Kina möttes förra sommaren var det mycket prat om behovet av att fördjupa handeln mellan sina nationer.  Nere på Mexikos Stillahavskust var Mexikos undre värld redan igång att göra det till verklighet.

Det kriminella gänget ”Tempelriddarnas kartell” blev så framgångsrika på att exportera järnmalm till Kina att den mexikanska marinen i november fick flytta in och ta över hamnen i Lazaro Cardenas, en hamn som har blivit en av gängets största inkomstkällor.

Hamnen fungerar som stålcenter, narkotikasmugglin och hem för gänget.
Den växande containerhamnen har ett strategiskt läge vid Stillahavskusten vilket gör det till en naturlig inkörsport för handel med Kina.

Lazaro Cardenas öppnades för containertrafik för bara ett decennium sedan och hamnen är tillräckligt djup för världens största fartyg skall kunna komma in, i syfte till att konkurrera med Los Angeles för att hantera asiatiska varor som är avsedda för den amerikanska marknaden.

Framtiden för hamnen är tveksam om inte regeringen kan återställa ordningen och vinna sin kamp mot tempelriddarnas kartell (som tagit sitt namn från en medeltida militär ordning som skyddade kristna pilgrimer under korstågen.)


Gänget är extremt skickliga på att korrumpera lokala tjänstemän och pressa ut betalningar från företag.
Gänget tog över gruvdriften med självsäkerhet enligt företagare och gruvarbetare som arbetar runt hamnen.
Gömd bakom bergsvägar ungefär en timme från Lazaro Cardenas, så finns det i en liten stad med hundratals lastbilar för att leda gängets malm transporter till hamnen.

Gomez (ledaren för Kartellen) förstod potentialen i Lazaro Cardenas , som var en by mest känd för sina kokosnötter tills regeringen beslutat att bygga ett stålverk där för 40 år sedan.

Framgångsrika
Gänget drev upp malmexporten till 4 miljoner ton i oktober från ca 1,5 miljoner ton ett år tidigare.

Deras verksamhet vilar på flera pelare, lokala tjänstemän, gruvarbetare och entreprenörer.
samt att de hotar tulltjänstemännen för att säkerställa att malmen skulle passera genom hamnen smidigt.

källa Reuters
Hela artikeln finns att läsa på http://www.reuters.com/article/2014/01/01/us-mexico-drugs-port-idUSBREA000EG20140101

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter