Oklart om vart försvarets nya ubåtar skall byggas.

Försvarets materielverk har för en tid sedan beställt två ubåtar efter ett riksdagsbeslut.
Kontraktet med Försvarets materielverk gäller projekterings- och konstruktionsarbeten och kommer att ge jobb åt Kockums två år framåt och är värt fler hundra miljoner men om ubåtarna kommer att byggas i Sverige är fortfarande oklart.  Beslutet om vart de skall byggas skall vara färdigt i mars.
På svenska sidan av Kockums så hoppas man på ett politiskt beslut om att ubåtarna skall byggas i Sverige.

Färdiga 2020
Tidigast om sex år smyger den första ubåten fram i svenska vatten – den är specialutvecklad för att klara både kustnära operationer och vara oceangående. Ubåtarna kan operera i alla världshav och har möjligheter att bedriva en flexibel underrättelsetjänst.

Tack vare en ny Stirlingmotor kan A26 vistas under vatten i flera veckor – betydligt längre än dagens svenska ubåtar.

Marco witt

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter