Svenskarna som klarade att ro över Atlanten

60 dagar, 8 timmar, 30 minuter och 7 sekunder. Så lång tid tog det för nybörjarna Jimmy Strandberg, 36, och Fredrik Nilsson, 36, att ta sig över Atlanten i världens tuffaste rodd-tävling.
Foto: Team Prosecta


Kompisarna och kollegerna Jimmy Strandberg och Fredrik Nilsson såg en dokumentärfilm om rodd till havs på TV. En film som verkligen satte fart på deras drömmar. De bestämde sig för att delta i Atlantic Challenge som är världens tuffaste roddtävling. Start i La Gomera på Kanarieöarna och med mål i Antigua i den karibiska övärlden.


Nu har de fullföljt de knappa 3 000 sjömilen. Och gjort det med den äran dessutom. Speciellt med tanke på att de inte hade någon nämnvärd erfarenhet av vare sig rodd eller långfärder till sjöss före tävlingen. Dessutom drogs de med krånglande teknik där bland annat en strejkande autopilot och en minst lika motvillig water-maker ställde till stora bekymmer. Att styra för hand och ordna dricksvatten med hjälp av en handdriven watermaker kostade massor ev extra kraft och energi. Men likväl lyckades de fullfölja tävlingen och placera sig på en nionde plats av de tolv deltagande roddbåtar som tog sig hela vägen till Västindien. En fick bryta efter att de kapsejsat två gånger i en storm. Lyckligtvis kunde de räddas av ett fraktfartyg.

”Efter drygt 60 dygn har vi nu bars ca 3-4 timmar kvar. Kan inte fatta att vi faktiskt snart är framme. En sån känsla. Som ni ser har jag rasat en del i vikt och fått lite mer hår, tack Fredrik Nilsson för att du är du och att det var vi som fick dela och uppleva detta tillsammans. Tack alla ni som stöttatoss...betyder hur mycket som helst. Tack alla! VI KLARADE DET!!!”, skriver laget på sin Facebooksida.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter