Trafikverket satsar på passagerarnas trivsel ombord

Ett passagerarutrymme med varma färger, bekväma sittplatser och väl avvägd belysning är resultatet av ett omfattande renoveringsjobb ombord på vägfärjan Veronica. Färjan går i trafik på sträckan Öregrund-Gräsö i norra Roslagen.

Antalet resande fotgängare ökar på svenska vägfärjor. Allt fler nyttjar möjligheten att kombinera färjeresan med kollektivtrafik eller andra transportsätt. I Färjerederiets årliga mätningar av kundnöjdhet kan man konstatera, att många resande efterlyser en mer behaglig resa ombord även för de som inte sitter i bil.

­­– Under de år när en stor del av våra vägfärjor byggdes, prioriterades utformningen av fartygen helt efter biltrafiken. Nu är det dags att ändra på detta. Vi vill erbjuda god komfort ombord för alla! säger Färjerederiets projektledare Hans Söderqvist.

Renoveringsarbetet har pågått under vintern. Allt har utförts utan att ordinarie tidtabell har påverkats. Ett tillfälligt passagerarutrymme ordnades på bildäck, samtidigt som designarbetet pågick.

Förberedelserna för renoveringen har förberetts på flera sätt. En viktig del är det projekt som Färjerederiet drev tillsammans med Beckmans Designhögskola i Stockholm, där studenterna bidrog med förslag kring utformningen av passagerarutrymmen. Resultatet har blivit en spännande kombination med varma färger, bekväma mjuka sittplatser och god belysning–samtidigt som materialen har valts ut med omsorg för att vara tåliga.

–Om det visar sig att upplägget fungerar bra, kommer vi att fortsätta med projektet. Vårt mål är att bidra med en attraktiv sjöförbindelse som lockar fler att ta vägfärjan säger Färjerederiets chef Anders Werner.

Trafikverkets Färjerederi genomför årligen mer än 21 miljoner persontransporter och 12 miljoner fordon skeppas över. Rederiet transporterar gör idag knappt 2 miljoner persontransporter utan fordon. Rederiet driver 41 färjeleder från Norrbotten till Skåne. Man förfogar över 68 fartyg.

Så här såg Veronica ut innan sin makeover

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter