Sjöfarten leds om för att hjälpa renar

Det milda vädret har ställt till det för cirka 1000 renar som är strandsatta i Luleå skärgård. Nu har Sjöfartsverket dirigerat om sjöfarten för renarna ska kunna ta sig till fastlandet.

Renägarna, som har sina renar på Sandgrönnorna och Äsparna i Luleå skärgård, har fått problem. Cirka 1000 renar befinner sig nämligen på fel sida av isrännan och nu gör den varma vintern att de inte kan komma iland. Sjöfartsverket har därför tagit beslut om att tillfälligt dirigera om sjötrafiken. Förhoppningen är att isrännan ska frysa till och att renarna ska kunna ta sig till fastlandet.

Så här års brukar det vara is från Kvarken och uppåt, men den milda vintern och hårda sydliga vindar gör att islossningen går ovanligt snabbt.

– Bottenviken har inte särskilt mycket is just nu, det är väldigt mycket vatten, ovanligt mycket vatten. Det är lite is upp mot halvmånen och Kalix men annars är öppet vatten så fort man kommer ut mot havet, säger Anders Dahl, chef för lotsområde Luleå.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter