P3 alliansen knyter samman tre av världens största containerrederier

Världens största containerrederi (Maersk) formar en allians med sina två närmaste konkurrenter  efter att de har fått godkännande av USA: s tillsynsmyndigheter.


Branschen har kämpat med att ha överkapacitet sedan finanskrisen eftersom nya fartyg beställdes före krisen. Detta har drivit priserna på de viktigaste linjerna mellan Asien och Nordeuropa till förlustnivåer.

Den så kallade P3 alliansen är mellan världens tre största containerrederier- Maersk Line, MSC Mediterranean Shipping Company och Frankrikes CMA CGM .
För att minska kostnaderna , har de kommit överens om att slå samman omkring 250 fartyg i en fartygspool som kommer att verka på två viktiga handelsvägar Asien och Europa,

Godkännandet från amerikanska Federal Maritime Commission ( FMC ) börjar gälla från måndag men kommer att gälla endast för linjer till och från amerikanska hamnar . Alliansen kräver fortfarande godkännande från kinesiska och europeiska tillsynsmyndigheter innan det kan bli fullt effektiv .

Maersk förväntar sig att få kinesiska och EU-godkännanden före mitten av detta år . " Vi räknar med att P3 kan startas i mitten av 2014 , "

 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter