Kustbevakningen på väg till varmare breddgrader

KBV 502 kommer att flyga för Frontex över Medelhavet i en månad.

Idag har Kustbevakningens flygplan KBV 502 med besättning lämnat Skavsta för Sicilien. Närvaron i Medelhavet bidrar till Europas gränskontroll och till att rädda liv.

Under en månad kommer ett flygplan med besättning att flyga för Frontex i operation Hermes som äger rum i Medelhavet utanför Italien. Syftet med operationen är gränskontroll, men en viktig dimension är att bidra till att upptäcka fartyg som befinner sig i sjönöd och på så sätt bidra till att rädda liv.

– Med kustbevakningsflygets spaningssystem kan vi tidigt upptäcka och rapportera fartyg som vi kan anta transporterar flyktingar. Myndigheterna kan då sända ut räddande enheter i tid, innan olyckan är ett faktum. Vi kan bidra till att förhindra sådana tragedier som vi har sett i regionen den senaste tiden, säger Ronnie Willman, chef för svenska kustbevakningsflyget.

Operation Hermes har pågått sedan 2011, och fick stor uppmärksamhet i oktober förra året då hundratals flyktingar drunknade utanför den italienska ön Lampedusa.

– Sverige och Kustbevakningen deltar för att den tragedin inte ska upprepas. Av den anledningen medför KBV 502 extra livräddningsflottar. Vårt flygplan kan med sin spaningsutrustning upptäcka dem i tid och vi har förmågan att fälla livflottar från luften och på det sättet kan liv sparas, säger Ronnie Willman.

Uppdraget, som beräknas pågå i en månad, sker inom ramen för Frontex operation Hermes. Flera av EU:s medlemsländer stödjer Frontex och Italien genom att bidra till exempel med sjöövervakningsflygplan.

Kustbevakningen har tidigare deltagit i liknande insatser i Medelhavet 2009 och 2010, för Frontex samt två gånger i operation Atalanta för EU NAVFOR utanför Somalias kust, senast 2013. Kustbevakningsflyget genomför regelbundet, i samverkan inom EU, även internationell fiskekontrollövervakning i Nordostatlanten och miljöövervakningsuppdrag i Nordsjön.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter