Omfattande sjöräddningsövning i Öresund torsdagen den 15 maj

M/S Islandia, en sportfiskeskuta med hemmahamn i Råå, är ute på fisketur med ett antal sportfiskare ombord i Öresund. Strax norr om Ven möter man en motorbåt i hög fart. Men något går fel och de två båtarna kolliderar kraftigt med varandra. Motorbåten sjunker omgående. Det är scenariot för sjöräddningsövningen Vårdoppet som genomförs i norra Öresund torsdagen den 15 maj

Larmet från M/S Islandia tas emot av sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg som genast startar en omfattande räddningsinsats. Flera fartyg från Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen och de kommunala räddningstjänsterna larmas till området för att lokalisera haveristerna, undsätta besättningen och bekämpa elden. När haveristen lokaliserats visar det sig att det finns svårt skadade och chockade personer ombord. Några befinner sig dessutom i vattnet. Nu väntar ett omfattande räddningsarbete för de utlarmade resurserna.

I Sverige är det Sjöfartsverket som är ansvarig myndighet för sjö- och flygräddning. Vid sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg tar Sjöfartsverket emot larm och leder insatser för att söka och rädda nödställda.

- Sjöräddningsinsatserna sker ofta i nära samarbete med Sjöräddningssällskapet som är en landsomfattande organisation med över 2000 frivilliga sjöräddare, men även i samarbete med flera olika myndigheter, säger Fredrik Kokacka, regional SAR-samordnare vid Sjöfartsverket i Malmö.

Att öva samverkan är ett av målen med övningen Vårdoppet. Förutom Sjöfartsverkets resurser i form av räddningsledning och lotsbåt deltar även flera fartyg från Kustbevakningen samt Sjöräddningssällskapet i Höganäs, Barsebäck och Råå. Även de kommunala räddningstjänsterna från Höganäs och Landskrona medverkar. Övningen sker i Öresund norr om Ven torsdagen den 15 maj kl. 16 – 19.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter