Clipper Stad Amsterdam kommer till Göteborg

Den 18 juli får Göteborgarna möjlighet att se ett Clipperfartyg segla in till nya varvet. The Clipper Stad Amsterdam är en historisk rekonstruktion av ett clipperskepp från mitten av 1800-talet. 

 

Den 18 juli får Göteborgarna möjlighet att se ett Clipperfartyg segla in till nya varvet. The Clipper Stad Amsterdam är en historisk rekonstruktion av ett clipperskepp från mitten av 1800-talet. 

Träfartyget som mäter hela 76 meter i längd, vilket är nästan 29 meter längre än Ostindiefararen Götheborg, är produkten av ett samarbete mellan kommunfullmäktige i Amsterdam och Randstads grundare Frits Goldschmeding. Under 1800-talet seglade Clipperskeppen över världshaven och fraktade bland annat te och kryddor från Kina, ull från Australien och guld från Kalifornien. Clipper Stad Amsterdam är rekonstruerad efter handelsfartyget De Amsterdam från 1854 och stod klart att sjösättas år 2000. 

Frits Goldschmeding såg samarbetet som en möjlighet att skapa arbetstillfällen för unga genom att låta ungdomar delta i arbetet med att återskapa fartyget. Projektet tog över 200 000 timmar och under tiden deltog cirka 40 arbetslösa ungdomar i arbetet. Idag seglar Randstad-sponsrade Clipper Stad Amsterdam världen över och projektet fortsätter att hjälpa unga människor att komma in i a

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter