Folkfest i Lysekil när största vägfärjan döps

På fredag eftermiddag blir det folkfest i Lysekil när Saturnus, Sveriges hittills största vägfärja, döps vid Anderssons kaj.

I och med Saturnus får Gullmarsleden förbättrad kapacitet. Färjeleden är knappt två kilometer lång och den går över Gullmarsfjorden mellan Lysekil och Uddevalla (Finnsbo-Skår). Gullmarsleden är en av landets mest trafikerade färjeleder, med stor andel godstransporter. Varje månad transporteras omkring 100 000 fordon.

Sång och musik, dopfika, tävling, guidad visning av fartyget, glada tal med mera står på programmet på fredag. Mer om dopfestligheterna finna att läsa på Gullmarsledens webbplats


Fartygsfakta
Bygget av Saturnus har pågått 2013–2014 i Lettland och Finland. I maj målades däck och botten på ett varv i Stockholm och sen i juni finns hon Lysekil, där de sista detaljerna har färdigställts.
Unikt för Saturnus är att tre av de totalt fem filerna ombord är anpassade för tunga transporter. Färjan är 100 meter lång och 18 meter bred. Fartyget är byggt för en last på max 600 ton och har utrymme för 80 bilar och 297 passagerare. Maxfart är 11 knop. Skrovet är utformat så att bränsleförbrukning och emissioner hålls på en låg nivå. 
Tack vare modern fartygsteknik kan vägfärjan framföras av en besättning på endast två personer. Med denna investering frigörs fartygskapacitet, som kan flyttas över till andra färjeleder.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter