Hjärnkirurgi på guldfisken George

Den australienska veterinären Tristan Rich beskriver ingreppet på guldfisken George som pilligt, vilket man mycket väl kan förstå när han under ca 45 minuter opererade bort en elakartat hjärntumör på den 10 år gamla fiskens huvud.

 

George led tydligt av tumören och hade svårt att både äta och röra sig ordentligt och ägaren som under de 10 åren hade hunnit skapa ett starkt band till fisken ville operera bort tumören heldre än att låta honom somna in.

Det var en operation som beskrivs som mycket svår och fisken fick inte förlora mer än en mililiter blod. Man började med att söva George i en hink med bedövningsmedel, sedan var det bara till att operera. Veterinären säger också att det var svårt att stänga såret då det inte fanns mycket "skinn" eller fjäll att ta av och man lyckades till slut stänga halva såret med stygn och halva med vävnadslim. Efteråt fick George antibiotika och smärtstillande. Tanken var sedan att fisken skulle stanna i en egen skål ett par dagar och återhämta sig men han började snart hoppa upp och ner väldigt ivrig att få komma tillbaka till sina kompisar. George kan skratta sig lycklig i säkert 20 år till tack vare sin ägare som spenderade "några hundra dollar" på sin älskade vän!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter