Roomba - skrovstädaren.

Ja, visst jublade alla när en automatisk gräsklippare dök upp i affärerna! Nu skulle vi slippa lägga tid på att klippa gräset hela sommaren. Kort där efter dök även en robbotdamsugare upp och åter igen jublade människor över att aldrig mer behöva damsuga hemma. Nu kan snart alla båtägare troligen skratta sig lycklig för Sydkoreanska Samsung Heavy Industries har precis testat klart sin nya Roomba som helt enkelt damuger skrovet på fartyg i vattnet.

 Maskninen använder undervattensensorer för att hålla rätt djup och för att undvika utstikande rör mm. Den samlar även upp allt den städar av i ett filter så att man undviker att släppa ut organismer i delar av havet där de normalt inte hör hemma. Detta kommer göra att man inte längre kommer behöva docka stora fartyg för att rengöra skrovet och kan istället lägga tiden på fler transporter. Denna lilla städmaskin kommer lanseras på marknaden redan i November och i första hand till större handelsfartyg men om detta går som det är tänkt, lär det inte dröja länge fören vanliga båtägare kommer slippa skrapa havstulpaner.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter