Knölval i Kungshamn

Vid 15.30-tiden på måndagseftermiddagen upptäcktes en knölval inne i hamnen Tången, Kungshamn, mellan Fisketångens hamn och Valberget. 

Valen verkade förvirrad och irrade mellan en brygga och en strand, varje gång den åkte upp på stranden fick förbipasserande hjälpas åt att knuffa tillbaka valen ner i vattnet igen.  Den 10 meter långa valen på 30 ton var skadad och blödde på ryggen efter vad som såg ut att vara sår efter propellerblad och hade traslat in sig i en tamp.Kustbevakningen kom och påbörjade ett räddningsarbete för att få ut valen i havet igen.

Först lät man den utmattade valen vila, sedan försökte man med hjälp av vattensprutor mota valen mot friheten. Vid 21-tiden lyckades man skära loss all tamp och valen var vid den här tiden helt utmattad och flöt. Därefter försökte man mota ut den med tvåvbåtar men precis innan hamnutloppet vände valen och simade in igen. Efter ytterligare 20 minuter simade den ut själv.

Här kan man läsa GP's artikel och kolla på en inspelad film från en förbiipasserande:
http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/bohuslan/1.2582438-vilsen-val-fast-i-kungshamn

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter