En båt som är snabbare än en Formel 1-bil? Ja och den kommer att finnas på Allt för sjön!

Aldrig tidigare har en båt god för 300 kilometer i timmen visats på båtmässan Allt för sjön. Class 1 heter båttypen som är snabbare än en Formel 1-bil. 

Mässans snabbaste båt är utan konkurrens Class 1 från norska teamet Zabo Racing. Class 1 är en racingklass där världens största och snabbaste tävlingsbåtar gör upp. VM-deltävlingarna går i Abu Dhabi, Qatar, Dubai, Kina, Afrika, Italien, Spanien, Ryssland och Norge. I Sverige har tävlingarna hamnat lite i medieskugga men de följs av 250 000 miljoner tittare världen över.

Class 1-båtarna är 15 meter långa katamaraner byggda helt i komposit och med 2x850hk på akterspegeln. De har en snitthastighet på 260 km/h och de är 10 % snabbare än formel1-bilarna per varje varv och sträcka. G-krafterna i kurvorna är upp emot 5,5 G. Båtarna. Nytt för i år är att svensken Niclas Johansson ska köra båten tillsammans med Christian Zaborowski. Den senare är ”trottelman”, han som sköter gaspådraget, och Christian har 10 års erfarenhet i Class-1. Niclas jobb är att styra båten så att det norska teamet kan ta en Guldmedalj i årets tävlingscirkus.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter