Extremt lindrig issituation för årstiden

Det råder mycket lindriga isförhållanden längs den svenska norrlandskusten sedan stormen "Ole". Endast Karlsborg längst i norr har behov av isbrytarassistans 

Det lågtrycksbetonade vädret fortsätter med för årstiden mycket varma temperaturer. Stormen "Ole" som passerade landet för två helger sedan rensade i stort den svenska norrlandskusten från den havsis som dittills bildats. Därefter har ett fortsatt intensivt blåsande i kombination med för årstiden mycket varma temperaturer gjort att behovet av isbrytarassistans i stort inskränkt sig till inloppen till de finska hamnarna i Bottenviken.

På svenska sidan råder för tillfället mycket lindriga förhållanden och fartygstrafiken klarar sig mestadels utan assistans.

– Det är i stort sett endast Karlsborg längst i norr som har assistansbehov, säger Tomas Årnell, som är isbrytardirektör på Sjöfartsverket.

Ihärdigt hårda sydvästliga vindar har däremot medfört kraftig ispress i inloppen utanför Kemi och Uleåborg på finska sidan.

– Trafiken har till och med fått stoppas under något dygn då förhållandena varit särskilt besvärliga. För tillfället löper dock trafiken i stort utan förseningar med hjälp av såväl finska som svenska isbrytare, säger Tomas Årnell.

De finska isbrytarna Kontio och Otso, samt den från Sverige uthyrda Frej, assisterar tillsammans med Atle trafiken på de finska hamnarna i norra Bottenviken. Ymer håller ensam ställningarna för behovet på Karlsborg och övriga svenska hamnar i norr. Ale håller uppsikt över Norra Kvarken där det bitvis stökar till sig i inloppet till Vasa skärgård.- See more at: http://www.sjofartsverket.se/sv/Press/Extremt-lindrig-issituation-for-arstiden/#sthash.7ETLTRPR.dpuf

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter