Svensk matros vann nordisk fototävling

Vinnarbilden "Isbjörn mot stäv". Foto: Elin Johansson. (obs bilden är något beskuren)

Nordiska fototävlingen för sjöfolk avgjordes nyligen på Island. Den svenska matrosen Elin Johansson tog domarna med storm med sin bild "Isbjörn mot stäv" – och kammade hem segern.

Den nordiska fototävlingen för sjöfolk arrangeras varje år av Sjöfartsverkets enhet Sjömansservice och dess motsvarigheter i de nordiska grannländerna. Alla aktivt seglande nordbor och anställda på nordiskflaggade fartyg är välkomna att delta i tävlingen. Bilderna ska skildra den maritima miljön, alternativt arbetet eller fritiden ombord.

I år kom 77 bidrag in i den svenska deltävlingen. Av dem valde en jury ut 15 bilder som gick vidare till den nordiska finalen, som i år hölls i Reykjavik. Finalbilderna från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island bedömdes sedan av den isländska juryn.

Efter bedömningen stod det klart att Sverige tog hem tre av de fem vinnarplatserna. Elin Johanssons bild "Isbjörn mot stäv" gillades starkt av juryn och belönades med förstapriset tack vare "den fina kompositionen och skickligheten att lyckas fånga ett ögonblick på ett fantastiskt sätt".

– Bilden är tagen när jag i somras jobbade som matros på Svalbard på fartyget M/S Stockholm. Björnen nosar på fartygsstäven, säger Elin Johansson, som i vanliga fall jobbar som matros på Stena Germanica.

På andra plats kom fartyget Peter Pans matros Magnus Henrysson, som vann den svenska deltävlingen 2011. Tredjeplatsen gick till islänningen Hlynur Ágústsson, som kom tvåa i fjolårets nordiska tävling. Fjärdeplatsen tog norrmannen Bjarne Hovland, med en bild som också vann den norska tävlingen. Den svenske kocken Jörgen Språng, från fartyget Bit Okland, lyckades även detta år att få en prisplats i finalen och är den fotograferande sjöman som tagit flest priser sedan tävlingen startade. Den här gången kom Jörgen Språng femma.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter