Fler arbetslösa fartygsbefäl, men ljusare för matroser!

Bilden är ej relaterad till artikeln
Bilden är ej relaterad till artikeln

Sjöfartstidningen skriver att: Arbetsmarknaden för fartygsbefäl och maskinbefäl har hårdnat, men för matroser och motormän ser det ljusare ut. Det visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen Sjöfart.

Nya siffror från Arbetsförmedlingen Sjöfart visar att det främst är fartygsbefäl klass V som fått det tuffare. I september månad var 51 sjöbefäl klass V inskrivna som arbetslösa, medan motsvarande siffra för september förra året var 32. Det innebär att antalet arbetslösa inom denna kategori på ett år ökat med 59 procent.

Sena avgångsklasser

– Avgångsklasserna i år var ganska så sena, vilket innebar att många gjorde praktik under sommaren och nu har skrivit in sig hos. Så därifrån har vi en del nyinskrivningar. Det är nog främst det som sticker ut med de senaste siffrorna, även om det varit så här tidigare år också, säger Katarina Källman Rexius vid Arbetsförmedlingen Sjöfart, som påpekar att sommarens säsongsanställningar uppphörde från och med september, vilket i vanlig ordning gör att septembersiffrorna ökar jämfört med sommarmånaderna.

23-procentig ökning

Även för exempelvis klass II-befäl har antalet arbetslösa ökat från förra året, även om det här inte rör sig om lika höga siffror: från 11 stycken i september 2014 till att det nu är 18 inskrivna som arbetslösa. För befäl med kaptensbehörighet är läget oförändrat – i september var 20 stycken inskrivna och lika många var det vid samma tidpunkt förra året.  

Lägger man ihop samtliga kategorier fartygsbefäl hade 105 stycken skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen i september, medan det i september 2014 var 85 stycken inskrivna.

Antalet arbetslösa fartygsbefäl har totalt sett alltså ökat med 23 procent. 

Tufft även för maskinbefälen 

När det gäller maskinbefälen har dessa också fått det tuffare. I september var nämligen totalt 38 stycken inskrivna hos Arbetsförmedlingen, vilket är en ökning med 38 procent från förra året då 28 stycken var anmälda som arbetslösa.

Tittar man sedan närmare på de olika maskinbefälskategorierna ser det bäst ut för klass II-befälen, där endast tre stycken i september var anmälda hos Arbetsförmedlingen. För maskinbefäl klass V var 21 stycken inskrivna i september, medan motsvarande siffra förra året var 17 stycken.

Bättre för matroser och maskinmän

För behöriga matroser och maskinmän ser det dock desto bättre ut. I september var 64 behöriga matroser inskrivna hos Arbetsförmedlingen, vilket är en minskning med 25 procent jämfört med motsvarande tid förra året. Och för motormännen var i september 22 stycken anmälda som arbetslösa, medan 33 stycken var inskrivna i september förra året.

För kockarna är läget oförändrat: i september var 14 fartygsstewarder inskrivna som arbetslösa, vilket är samma siffra som i september förra året.

Inga kadettplatser

En sak som enligt Katarina Källman Rexius sticker ut i den senaste statistiken är att ett antal fartygsbefäl som gått befälsutbildning i Norge nu skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen Sjöfart. Orsaken är att det till följd av offshorekrisen saknas kadettplatser i Norge, vilket gör att vissa av de norgeutbildade befälen inte har något fartyg att göra praktik på.

– Ja, det har ökat och det är något nytt. Samtidigt är det inte jättemånga, utan det rör sig om en handfull personer, säger Katarina Källman Rexius och tillägger att krisen inom norsk offshore generellt ännu inte tycks ha fått något riktigt genomslag hos Arbetsförmedlingen.

– Vi har fått in några stycken därifrån, men det är inte jättemånga. Det är möjligt att det är en del som fortfarande har uppsägningslön och samtidigt försöker få nytt jobb själva. Men trots att det överlag har sagts upp så många i Norge så har det ännu inte märkts så mycket hos oss.

Källa: sjöfartstidningen:Lars Andersson 2 oktober 2015
 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter