KBV 477 i dramatisk sjöräddningsinsats

Julhelgen har varit en hektisk period för besättningen på Lesbos. Igår söndag räddades 64 människor från en punkterad gummibåt. De flesta hamnade i vattnet och många var nedkylda. – Det rådde panikstämning säger Johan, befälhavare på KBV 477.

Panikstämning

– Det rådde panikstämning med gråt och skrik och många hoppade själva i vattnet och försökte simma mot vår båt säger Johan. Men vattnet är kallt och de blir riktigt tunga när de ligger i vattnet med vinterkläder och väskor.

– Det här är människor som aldrig burit en flytväst tidigare och inte vet att man faktiskt kan flyta med hjälp av dessa. Väldigt få kan simma och det blir en mycket pressad situation när alla vill ombord samtidigt.

– I detta fall var krävdes det ren råstyrka från vår sida för att få upp alla ur vattnet. För oss gäller det att vara fokuserade och gå på våra rutiner.

Av de 64 personerna som befann sig ombord på gummibåten hamnade runt 50 personer i vattnet varav flera barn och unga. Hälften av de undsatta flyttades senare över till ett grekiskt örlogsfartyg för transport till hamnen i Mytilini. Där konstaterades att tre personer var så pass nedkylda att de behövde få läkarvård. Trots att de flesta var blöta och precis hade förlorat sina ägodelar så var stämningen ombord KBV 477 ändå lugn.

– De är supertacksamma säger Johan. Många är oroliga för sina släktingar och familjemedlemmar men så fort alla är i säkerhet blir det lugnt. Barnen som skriker somnar så fort de kommer i sin mammas famn.

Antalet sjöräddningar ökar

– Vi ser ingen minskning av båtar som kommer till Lesbos. Det är snarare tvärtom, att antalet båtar och sjöräddningar ökar. Idag måndag har vi varit involverade i två sjöräddningar där totalt 73 människor förts i säkerhet.  Vi räddar liv varje dag här nere avslutar Johan som är inne på sitt andra tjänstgörningsuppdrag i Grekland.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter