Nu väntas minusgrader över landet igen

Foto: Sjöfartsverket
Foto: Sjöfartsverket

Från mitten av nästa vecka väntas lågtrycken dra bort och prognosen visar på minusgrader, med väntad istillväxt i Bottenviken liksom istillväxt och nyisbildning längs kusterna i Bottenhavet.

Den tidigare kylan ersattes den gångna veckan av milt väder som gjorde att istillväxten avstannade i samtliga farvatten. Till helgen blir det fortsatt lågtrycksbetonat. De sydliga vindarna gör att isen pressas ihop mot norra delen av Bottenviken.
– Atle och Ymer fortsätter som hitintills att främst säkra trafiken på de svenska hamnarna i Bottenviken, säger Tomas Årnell, isbrytardirektör vid Sjöfartsverket.
– Kontio, Otso och Frej sköter i första hand trafiken på de nordligaste finska hamnarna. Zeus håller till i Kokkola medan Ale passar i Norra Kvarken, fortsätter Årnell.


I Vänern har stora delar av isen försvunnit efter den senaste tidens milda och blåsiga väder. Arbetsfartyget Scandica, med isbrytningskapacitet, blir åtminstone kvar där över helgen samtidigt som visst farledsjobb utförs. Scandica har tillsammans med inhyrda bogserbåtsresurser ansvarat för isbrytning på Vänern respektive Göta Älv. De planeras att i början av nästa vecka kunna återgå till sina ordinarie arbetsuppgifter, men kan snabbt sättas in vid nya isbrytningsuppdrag.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter