Sjofartsnyheter

 

Familjer på äventyr

Ni har väll inte missat att jordenruntseglarfamiljen som driver http://symary.com/ är med i serien Familjer på äventyr på svt 1 kl 20 ikväll. Nu kommer del 3 av 6. Del 1 och 2 går att ta igen på svt flow.

Man kan gå in här och boka biljetter till ett föredrag om seglingen. Föreläsningen hålls i Göteborg.

Dragkamp!

Bild: KBV
Bild: KBV

Två av Kustbevakningens största fartyg KBV 001 och KBV 003 övade under lördag och söndag nödbogsering på varandra söder om Trelleborg. Kustbevakningen har fått bogsera skarpt med sina fartyg ett antal gånger sedan de byggdes och på sista tiden har man även ökat övningfrekvensen med fartygen.

Nödbogsering är en viktig arbetsuppgift Kustbevakningen har för att förhindra fartyg driver upp på land vilket kan leda till omfattande skador på fartyget och stor påverkan på havsmiljön till följd av oljeutsläpp. För att upprätthålla en hög förmåga att genomföra nödbogseringar genomförs detta på såväl egna fartyg som utomstående aktörer. Vartefter besättningarna blir mer erfarna genomförs övningar både i dåligt väder och under mörker.

Under helgen genomförde KBV 001 och KBV 003 övningar på varandra i olika situationer i södra Östersjön för att sedan utbyta erfarenheter med varandra. "Övningarna gick mycket bra, men det hade gärna fått vara sämre väder" säger Peo Allard befälhavare på KBV 001.

Sitter du också hemma och fryser?

Nu när hösten och vintern kommer krypande med bitande kyla, regn, hårda vindar och  kanske lite snö är det många soma väljer att sitta inne under en filt och längta till sommaren. Är du kanske en av dem? På flera platser i Sverige finns folk som bara längart efter just detta med hårda vindar och vågor..

I Apelviken, Varberg finns flera som tycker om att kitea och vågsurfa när det är som bäst (och mörkast).

I sundsvall finns ett gäng som är ute heldre än inne.

Stärk den svenska sjöfartens konkurrenskraft

Sjöfartens parter uppmanar regeringen i en gemensam skrivelse att snarast presentera ett handlingsprogram för den svenska sjöfartsnäringen. Parterna anser att åtgärder krävs för att åstadkomma ett trendskifte för att sjöfarten ska kunna växa i Sverige och bidra till tillväxt.

Nyheter! Stenabåten Alegra på grund!

2013-10-28 23:00
Stenabåten Alegra låg för ankar utanför Karlskrona när dom kraftiga vindarna slet loss henne och drev henne upp på grund. 
Stena Alegra har för närvarande 33 besättningsmän ombord men inga passagerare. Man jobbar nu med att få av henne från grundet och bogserare är på plats.

23:24 Vädret ställer till det och första försöken misslyckades och man kommer att göra nya försök med att få loss henne efter midnatt.

Kustbevakningen är där med en mindre patrullbåt och letar efter olja och ligger stanby i beredskap. 

2013-10-29 09:40 
Stena Alegra ligger fortfarande fast på grund men situationen är stabil och inga läckor har rapporterats och vinden har avtagit.  

17:20 Alegra loss från grundet

Stena Alegra loss från grundet 

2013-10-29 17:20 
Stena Alegra kom loss från grundet strax efter 17:00 med hjälp av bogserbåtar och startatde upp maskineriet. (fartyget till höger i bild) Kustbevaknings fartyget 002 (till vänster i bild) låg stanby vid lossdragningen och undersöker ifall det finns någon olja i vattnet som har läckt ut vid loss dragningen.

Keppel tar hem order på 6,28 miljarder!

2013-11-07
Singapores Keppel FELS ett dotterbolag till Keppel Offshore & Marin , meddelade sent på onsdagen att de har säkrat en order från Transocean att bygga fem nya  "KFELS Super B Klass jackupps" riggar för 1,1 miljarder USD
 (ca 6,28 Miljarder i Svensk valuta) .

Riggarna är planerade att börja levereras i början av första kvartalet 2016 och den sista riggen skall levereras under tredje kvartalet 2017.

Affären ger också Transocean möjlighet att utvidga sin order för att bygga upp till ytterligare fem liknande jackup riggar med Keppel Fels.

" Vi är glada att Transocean har valt att utöka sin flotta av premium jackup riggar med KFELS Super B Klass design", säger Wong Kok Seng , verkställande direktör ( Offshore ) av Keppel O & M och VD för Keppel Fels. " Det är ett bevis på våra starka meriter och värde".

" Vi redan ha levererat tre jackup riggar till dem tidigare i år , i tid , inom budget och utan incidenter , har vi har därmed försäkrat dem om att vi har den kompetens och erfarenhet som krävs för att leverera högkvalitativa riggar till deras schema och krav" VD Seng.

Seng tillade att Keppel FELS redan har levererat 17 riggar hittills i år till olika företag och är på väg att slutföra en aldrig tidigare skådad 20 eller 21 riggar vid årsskiftet . Keppel O & M har hittills säkrat 20 Nybyggnadsprojekt detta år värt ca 6,4 miljader US Dollar , inklusive den senaste orden.

FELS har Skräddarsytt sina riggar för att passa Transoceans krav , KFELS Super B Klass riggar är utformade för att fungera i 400 meter vattendjup och borra ner till 35.000 fot . Och har ett  nyutväcklat borrning systemet och är Utrustad med enorma hästkrafter under borrningen . Dessutom kommer riggen att installeras med offline funktioner och stativ i byggnaden  som möjliggör borrning och beredning av borr-rör ske samtidigt . Riggen kan borra på ett 75 fots område vilket möjliggör täckning av ett större område än tidigare.

Keppel FELS och Transocean har delat en långvarig relation som spänner över flera projekt . De tre jackup riggar nyligen levererade är Transocean Siam Driller , Transocean Andamanerna och Transocean Ao Thai . Under 2009 levererade Keppel Transocean s utveckling Driller III , en ultra - djuphavsborrning semidränkbar rigg byggd från Keppel egenutvecklade DSSTM 51 semidränkbar design..

Säg hej till Billy Badass.

2013-11-01
Första fartyget av Usa:s nya klass  "Zumwalt class stealth destroyer" (även kallad Billy Badass) blev klar tidigare i veckan. Bygget sattes på paus efter att usa:s stattsapparat stannade men kunde efter dom nya förhandlingarna färdigställas i veckan.
Detta är det första av tre fartyg i Destroyer klassen och Billy Badass är den största destroyen som usa hitils har byggt.

Minst 19 Nordkoreaner döda i övning.

2012-11-04
SEOUL , Nov 4 ( Reuters ) - Minst 19 nordkoreanska sjömän dödades när ett örlogsfartyg sjönk under " stridstjänst " utanför den östra kusten förra månaden , sade statliga medier i ett sällsynt erkännande av Nordkorea.

Sydkoreanska medier berättar att fartyget Submarine chaser Nr 233 sjönk under en övning

Bilder släpptes av Nordkoreas KCNA statliga nyhetsbyrån och visar ledaren Kim Jong Un lägga blommor vid foten av ett minnesmärke över de döda , omgiven av minst 19 gravar emblazoned med ansikten av sjömän .

Artikeln anger inte vilken slags övning det var. Men en icke namngiven källa från den korenska militären berättar att det var en övning med två fartyg och att ett av dom förliste och att det var mängder av döda sjömän.

Informationsutsläpp i Nordkorea är strikt kontrollerad och olyckor publiceras sällan offentligt eller blir mörkat av statliga medier .

Nordkoreanska officiella medier sade inte hur många som dog i olyckan , men sade att Kim hade vidtagit " åtgärder för att finna alla sina kroppar " , vilket tyder på en hög döds siffra .
 

VÄRLDENS STARKASTE STORM!

2013-11-08 Nov
Super tyfonen Haiyan, motsvarande en kategori 5 orkan, träffade Filippinerna i dag och har tvingat tusentals människor att evakuera från sina hem.

Haiyans vindar nära centrum låg på ca 90 m/s när den var ca 489 miles (425 sjömil) sydost om Manila,enligt den amerikanska flottan dom mätte även vindbyarna till så högt som 103 m/s.

125.600 människor i 22 provinser har evakuerats enligt landets katastrof center.

"Om det behåller sin styrka, så har det aldrig funnits en storm som är så här stark," sade Jeff Masters, grundare av Weather Underground i Ann Arbor, Michigan. "Det här är utanför kartan.".

Monsterstormen på väg in över Filieppinerna!

Den perfekta stormen! Stormen anses vara en av dom värsta i historien!

2013-11-07 
Rekord stormen träffar filippinerna om några timmar!

Myndigheter för Filippinska jord,luft och sjötransporter manade på torsdagen den 7/11 alla fiskebåtar att återvända till hamn. Då den mest kraftfulla stormen på jorden i år är på väg in mot land.
Tyfonen Haiyan förväntas träffa land tidigt på fredagen mellan de centrala öarna Samar och Leyte.
Vind hastigheten i centrum av stormen är på ca 200 kmh och har vindbyar på upp till 250kmh det vill säga 70m/s. stormen är rankad som kategori fem den högsta som finns.
Stormen rör sig nordväst i 33kmh över Stilla havet.


President Benigno Aquino vädjade till medborgarna att evakuera riskområdena. " Jag förväntar mig att vi alla Sammarbetar, " sade han på nationell tv och radio .

Aquino sade att ett flertal kustområden hotas av stormfloder och höga vågor på ca 5-6 meter, och beordrade ut lokala tjänstemän för att försöka begränsa skador och för att rädda liv.

Tusentals invånare flyttades från kusterna flodbankar och bergssluttningar till säkrare ställen. Man har tagit in militära transportfordon och lagt dom på standby .
Kraftiga vindar och kraftigt regn har redan börjat komma in över landet och presidenten har beodrat höjd beredskap i hela landet.

Kustbevakningen har beordrat stopp för fiske och gick ut med medelande till djuphavsfiskebåtar att söka skydd eller återvända till hamn .

Över 100 lokala flygningar är inställda .
Sjukhus ligger i beredskap  
Skolor och vissa kontor är stängda och mark och kommunikationslinjer är avstängd av säkerhetsskäl .


Den humanitära konsekvenserna av Haiyan hotar att bli kolossalt , inte bara i områden direkt i sin väg , men även för närliggande öar som Bohol, sade Patrick Fuller från Internationella rödakorset.

Särskilt utsatta är dom tusentals människor som lever i provisoriska härbärgen på Bohol efter en jordbävning med  magnitud 7,2  förra månaden som dödade mer än 200 personer och gjorde tusentals hemlösa.

Tidigare fakta
Ett genomsnitt av 20 tyfoner träffar Filippinerna varje år. Under 2011 dödade tyfonen Washi 1.200 personer gjorde 300.000 hemlösa och förstörde mer än 10.000 bostäder .

Förra årets starkaste stor, totalförstöde tre kuststäder på ön Mindanao och dödade 1100 människor.
Marco Witt
Källa Reuters.